× Help us help you. By posting the year, make, model and engine near the beginning of your help request, followed by the symptoms (no start, high idle, misfire etc.) Along with any prevalent Diagnostic Trouble Codes, aka DTCs, other forum members will be able to help you get to a solution more quickly and easily!

1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue

  • CJ1488
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
02 Sep 2019 14:38 #33358 by CJ1488
3 weeks ago i got a P1351 code and truck will crank but will not start. I have replaced everything imaginable, tested every wire more than three times. I now own 3 icm and 5 coils because of this. I do not know what else to go for help. I have power and tact going to icm from pcm but nothing coming out of icm. Why is that? I can send a complete list of things i replaced and tested if someone would like to help me out. I would greatly appreciate it. Thanks carla

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Sep 2019 14:57 #33360 by cj1
Verify good ground to ICM?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • cheryl hartkorn
  • Offline
  • Platinum Member
  • Platinum Member
More
02 Sep 2019 15:20 #33363 by cheryl hartkorn
Replied by cheryl hartkorn on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue
you got no spark at all from the coil tower? with coil wire unhooked

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Sep 2019 15:46 #33364 by John Curtis
Replied by John Curtis on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue
Here’s a chart of it helps

Thinking out loud always helps me in the process.
Attachments:
The following user(s) said Thank You: Noah

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • CJ1488
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
02 Sep 2019 18:08 #33367 by CJ1488
Replied by CJ1488 on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue
Its a chevy not a chrysler

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • CJ1488
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
02 Sep 2019 18:11 #33368 by CJ1488
Replied by CJ1488 on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue
No and the coil test good. The icm also test good with signal going to icm but nothing comes out of icm

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • CJ1488
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
02 Sep 2019 18:12 #33369 by CJ1488
Replied by CJ1488 on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue
Yes i have good ground good tact and voltage to icm but nothing coming out of icm

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Sep 2019 18:34 #33370 by John Curtis
Replied by John Curtis on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue
when you are testing for voltage, is it with the com plugged in?

Check the connectors and make sure they’re making. Good contact.

2 unplug the ICM and use a headlight bulb or something that has a decent current as a test light and see if the wire is able to handle load.

Thinking out loud always helps me in the process.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Sep 2019 18:49 #33372 by John Curtis
Replied by John Curtis on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue
when you are testing for voltage, is it with the com plugged in?

Check the connectors and make sure they’re making. Good contact.

2 unplug the ICM and use a headlight bulb or something that has a decent current as a test light and see if the wire is able to handle load.


You might want to try a bypass test and see if you can make it fire that way.

Thinking out loud always helps me in the process.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • CJ1488
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
02 Sep 2019 19:31 #33373 by CJ1488
Replied by CJ1488 on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue
Here is a list of all the things I have done and tested:

Bought new crank sensor. Tested 12 v good ground. Checked signal to PCM. All is okay.
To make sure I'm not tripping, I pierced all three wires at PCM, all had same reading and are good.
Then replaced ICM 4 wire, all checked out good with voltage.
Checked signal and ground at com all checked good.
Checked coil have power to it, the signal wire white and black is giving signal. But no fire out of coil. Absolutely none.
On the ICM, we do have trigger signal from PCM, and do no have signal coming from the ICM.
Changed cam sensor, okay checked good.
Changed Distributor cap, and rotor button they check good.
Changed all plug wires, pulled all plugs checked them. And they check good.
Changed ignition cylinder, and column.
Just for shits and giggles I took distributor out and put #1 TDC.
On the coil the link wire is positive, white tachometer, and black and white ignition signal, I took another plug and put on the coil link wire on connector which is 12v without anything connected to. With key on 12v going on and 12v coming out of white wire wire and white and black wire.
I had a code of 1351, said ground #1 cylinder. How can the ICM send the ignition signal to the coil when the coil is putting out 12v?
This is why I can't get fire coming from coil I think.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
02 Sep 2019 21:18 - 02 Sep 2019 21:46 #33376 by John Curtis
Replied by John Curtis on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue

CJ1488 wrote: Here is a list of all the things I have done and tested:

Bought new crank sensor. Tested 12 v good ground. Checked signal to PCM. All is okay.
To make sure I'm not tripping, I pierced all three wires at PCM, all had same reading and are good.
Then replaced ICM 4 wire, all checked out good with voltage.
Checked signal and ground at com all checked good.
Checked coil have power to it, the signal wire white and black is giving signal. But no fire out of coil. Absolutely none.
On the ICM, we do have trigger signal from PCM, and do no have signal coming from the ICM.
Changed cam sensor, okay checked good.
Changed Distributor cap, and rotor button they check good.
Changed all plug wires, pulled all plugs checked them. And they check good.
Changed ignition cylinder, and column.
Just for shits and giggles I took distributor out and put #1 TDC.
On the coil the link wire is positive, white tachometer, and black and white ignition signal, I took another plug and put on the coil link wire on connector which is 12v without anything connected to. With key on 12v going on and 12v coming out of white wire wire and white and black wire.

Probably more of a problem with how I’m reading it however, for the ICM the white wire with a black stripe should fire your coil.

The black wire with a white stripe is a ground wire.


I had a code of 1351, said ground #1 cylinder. How can the ICM send the ignition signal to the coil when the coil is putting out 12v?
This is why I can't get fire coming from coil I think.



Also...: I just re-read from the top and didn’t see anything on it so I’ve gotta ask do you have injector pulse?

Do you have reference voltage on an easy to reach sensor?

Thinking out loud always helps me in the process.
Last edit: 02 Sep 2019 21:46 by John Curtis.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • CJ1488
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
02 Sep 2019 23:23 #33378 by CJ1488
Replied by CJ1488 on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue
i also checked my fuel pressure and its also good. the wires to my ICM are pink white and white with black stripe.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • CJ1488
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
02 Sep 2019 23:24 #33379 by CJ1488
Replied by CJ1488 on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue
no i do not have spark

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Sep 2019 10:00 - 03 Sep 2019 10:06 #33381 by John Curtis
Replied by John Curtis on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue
Test light on battery + to check for injector pulse. Trying to get direction to help you.

No spark + No injector pulse is a different problem than
No spark + Good injector pulse

Also can you check with a voltmeter one lead on battery ground and the other lead and test any sensor like a MAF sensor check all wires and see if any of them show 5v with sensor unplugged? The. Plug it in and take a reading and see if it changes?

Report your findings

Thinking out loud always helps me in the process.
Last edit: 03 Sep 2019 10:06 by John Curtis.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • CJ1488
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
03 Sep 2019 17:26 #33397 by CJ1488
Replied by CJ1488 on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue
you say try a bypass test and see if it fires... how do i do that and also explaine the headlight bulb trick

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • CJ1488
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
03 Sep 2019 17:39 #33398 by CJ1488
Replied by CJ1488 on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue
at one time i had fire to cylenders 3 and 5. but not 1

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • CJ1488
  • Topic Author
  • Offline
  • New Member
  • New Member
More
03 Sep 2019 17:42 #33399 by CJ1488
Replied by CJ1488 on topic 1999 Chevy Tahoe 4x4 5.7L no start issue
when you hook up the battery put the negative cable on then when u put the positive cable on you get this little spark.. well i dont have that little spark. why is that? and could that be a problem??

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Not Allowed: to create new topic.
  • Not Allowed: to reply.
  • Not Allowed: to add attachements.
  • Not Allowed: to edit your message.
Time to create page: 0.746 seconds